søndag den 6. januar 2013

Biotop opgave 4 - i fuglenes tegn

Jeg har i dette forløb valgt at dedikere alle blogs i fuglenes tegn - dvs at alt hvad jeg har beskæftiget mig med har haft noget med det flyvske at gøre - her er alt lige fra hjemmelavet fuglekugler til at puste æg..

Jeg har forsøgt, bedst muligt at komme rundt om nogle forskellig punkter. nedenfor ses hvilke:
  • Det miljømæssige 
    •  Det handler om fuglefodring - og her har jeg valgt at lave mine egne fuglekugle
  • Det motoriske
    • Her har jeg sået karse i halve æggeskaller og blæst æg
  •  Det æstetiske 
    •  Her har jeg koblet det sammen med lidt motorisk. nemlig at male/pynte de æg som jeg har pustet
    •  
  • Det sundhedsmæssige
    • Her har jeg brugt de æg som jeg har pustet til at lave en æggekage, med hjemmesået karse.


 Det miljømæssige:

Hjemmelavet fuglemad i plastikkopper :)

Endnu en blog til de flyske - denne gang i fuglenes tegn bliver der fokuseret på det miljømæssige - nemlig fuglefodring. - jeg har valgt dette projekt da det er super nemt for borgere i alle aldre at være med på. Det er nemt, og hyggeligt, og lige til:


Det der skal bruges er:
Adgang til kogeplade
1 pakke palmin/svinefedt
havregryn
nødder
1 pose fugleblandning





Start med at smelt plaminen/ svindefedtet

Derefter hældes der havregryn, nødder og fugleblaning i. Det skal være lidt grovt at røre i.

Når alt er hældt i - skal de have lov at stå til det har kølet lidt af - mellem tiden kan du/ i gå i gang med beholderne til fodret.


Her skal der bruges: 
plastik kopper
tyk snor ( brug gerne murer snor)
tandstikker
en syl












Der prikkes hul i koppernes bund, snoren stikkes i og tandstikken bindes i en lykke - så snoren sidder fast:







Nå kopperne er klar hældes det afkølede fodrer op i, og sættes et kold sted så fodrer størkner og sidder godt fast.













Jeg har valgt røde plastik kopper - da de ville være rigtigt fint at pynte sit juletræ med. :)
Jeg har genbrugt træet, og har placeret det uden for mit køkkenvindue - Så kan jeg rigtig følge med i, hvilke fugle der benytter sig af mit hjemmelavet fodrer. :)



























Det motoriske:


karse såning i æggeskaller :)

I den kommende periode vil jeg dedikere min blog til de flyvske, derfor bliver de næste mange indslag lavet i fuglenes tegn - som senere alle vil blive en del af biotop opgave 4. 

                        Denne gang skal de handle om at så karse.. :)



Et lille projekt som er super nemt at lave med borgere i alle aldre og går under kategorien motorisk. Da det indeholder både pincet-greb og andre fin motoriske bevægelser.  
Jeg har leget lidt med tanken om cyklussen omkring fugle - det er derfor en grund til at karsen bliver sået i halve æggeskaller..



Det du skal bruge er:
1 æg
Æggebæger
Et glas (til æggeblomme/æggehviden)
Vat
Vand
Karse




Så tager du ægget og deler, så vidt muligt midt over,  og hælder æggeblomme og hvide op i glasset









Derefter skal æggeskallerne skylles under vandhanen, for at fjerne evt. rester af. Så taget vattet - det gøre vådt og placeres i æggeskallerne. De skal gerne være så vidt muligt fyldt med vand, men uden at det sjapper.. :)




sidste skridt på vejen er at hælde karsefrø på vattet 

Karse er en meget vitaminrig krydderurt, som bruges til  madlavning.. (følg med i bloggen :) )
Du passer din karse bedst således:


  • Frøene må ikke blive dækket til
  • indtil spiringen er i gang har karsen godt af at stå et mørkt sted
  • Husk altid at holde vatten fugtigt.
  • Karse frøene burde spirer og være spiselige efter 7- 10 dage

- Velbekomme





om at puste æg..

Endnu en blog i fuglenes tegn - denne gang er der fokuseret på det motoriske - de kræver nemlig lidt snille.. :) kan bruges til børn og voksne i alle aldre..

Inden du går i gang, skal æggene skolles. Det gøres for at sikre at æggene er salmonellafrie. Det skal i kogende vand i ca 10 sekunder. - også er du klar:


Det der skal bruges er: 
æg
knappenål
æggebæger
skål
noget desinficeringsmiddel
køkkenrulle  



For at være på den sikrer side - desinficer æggene inden du putser.











Placere ægget i æggebægeret - tag en knappenål og prik hul i begge ender. Ryk knappenålen rundt i cirkler så hullet er tilpas stort.








 Når alt er klar, så skal der pustet.......





 Hvis det bliver for svært at få ægget ud, tag da knappenålen og prøv at prikke hul på æggeblommen. Det burde hjælpe....
















 Når du er færdig med at puste de æg du skal bruge, skal de vaskes forsigtigt af - både indvendig og udvendig -  gerne i sædevand. vandet pustes derefter ud af ægget igen....



Lad æggene tørre inden de skal males - ellers har malingen svært ved at binde.. :)

God fornøjelse.. 









Det æstetiske: 
 
Denne gang skal det handle om det motoriske, og det æstetiske. Jeg har tidligere i bloggen vist hvordan man puster æg, og nu vil jeg vise jer hvad de er blevet brugt til.






Vi fik besøg i vores lille hjem, og pludselig var det ikke kun jeg, men 3 friske drenge som var med på projekter.. Så her er nogle billeder af hvad vi fik skabt en søndag aften.. 


Vi startede op med masser af maling, æg, fjer og glimmer... :










Hurtigt var bordet fyldt med alt hvad der var.. og drengene var godt igang..


3 drenge, der hygger sig gevaldigt..!! :)












Hurtigt var alle gået i deres kreative "Mode" og vi var godt på vej..










Da alle æg var tørre, og dekoreret, efter evne, skulle de sættes på en træstub..










Det færdige, kreative og meget morsomme projekt:









Smukt blev det, og jeg må ærligt indrømme at jeg er lidt stolt af det gå-på-mod projektet blev modtaget med. - tak til drengene for hjælpen.. :)  











Det sundhedsmæssige:


 

Æggekage

Denne gang i fuglenes tegn har jeg valgt at fokusere på det sundhedsmæssige. Jeg genbruger æggene fra den tidligere blog, nemlig, - om at puste æg... Det skulle oprindeligt have været et udendørsprojekt som skulle have forgået ude på mig biotop over bål - men vejret var ikke med mig, så derfor blev det lavet hjemme i køkkenet. en god aktivitet som alle kan være med til...


Det du skal bruge er: 
Adgang til køkken
en pande
ægge
mælk
salt & peber





Æggene piskes, og der hældes mælk i

















Derefter krydres der let med salt og peber

















æggene hældes på en varm pande: - og skal have lov til at stå ved svag varme..










Når æggekagen er færdig kan den nydes på et stk. rugbrød.. med hjemmesået karse












Velbekomme.. :)












Det var alt hvad jeg havde at byde på i biotop opgave 4. Det har været et spændende projekt at gøre alt for det flyske - og jeg takker af for denne gang, og for - i fuglenes tegn 

- Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar