tirsdag den 27. november 2012

VNT: Sygdomme & Ænder

 
Ænderne...
Denne uge vil vi komme ind på hvilken sygdomme en and kan blive udsat for – også har vi tegnet et kort over stalden, so vi også vil sætte ind.
Først vil vi fortælle lidt om sygdommene; Normalt er en and forholdsvis sund og rask, men det hænder at de også kan blive syge.

Paratyfus – en sygdom forudsagt af salmonellabakterier. Smitten kan overføres gennem ægget fra en moderdyr som er smittet. Hvis sygdommen først kommer ud i flokken, kommer den i gødningen og der igennem vil den sprede sig voldsomt. Hvis man har mistanke om dette, skal man af med de dyr, der bærer sygdommen. Sygdommen forudsager kraftig diarre, som dyrene dyr af.

Kråseorm... er nok det værste en and kan udsættes for. Det er en 1-2 cm lang orm der borer sig vej ind i andens kråsevæg for at suge blod. Der kan ske det at dyrene ikke vil kunne omsætte deres mad ordentligt. Viser flokken at være smittet, skal man flytte den til et meget tørt sted, og håbe på de er stærke nok.

Stritvinger... Dette svækker dyrets adfærdsmuligheder. At have stritvinge vil sige at vingens yderste led, med fjer, peger 90 grader ud til siden. Denne form for sygdom ses dog ofte hos gæs, men kan også forekomme ved ænder. Det er arveligt.

Det skal dog siges at ænder er et meget sundt dyr, der ofte, hvis de lever under de rigtige forhold, kan klare de fleste bakterier uden af lide skade eller nogen form for sygdomme.

Sådan er vores stald indrettet; 
 Tegning; Anne Damgaard

Vi sætter lige nogle hyggelige billeder ind til skue for jer alle sammen. 



Tak for kigget!
Næste gang kan vi gå på græs indkøb til ænderne! :)
Indtil da, hyg dig ekstrem meget.

Anne og Sanne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar